Metoda Intentiei: de la trauma la integrare si vindecare

Metoda Intentiei este o metoda profunda de auto-cunoastere si explorare. O explorare in care aduci cu tine o intentie – ceva ce iti doresti sa explorezi, in legatura cu relatiile tale, familia, sanatatea, munca , viata ta sau orice alt subiect personal.

Ce este?  Scopul acesteia e sa dam voce experientelor traumatice sa fie simtite, sa apara in spatiul constient, sa nu mai continue sa fie ignorate, evitate, rationalizate sau verbalizate. Se ajunge astfel in profunzimile psihicului uman, procesul fiind unul profund, intens, mult mai la obiect si rapid, vindecator.

Prof. Dr. Franz Ruppert, cel care a formulat metoda, a observat in cei peste 27 de ani de lucru, ca se produc clarificari, reglari profunde si ameliorari la nivel de psihic in lucrul cu aceasta metoda.

Dr. Ruppert a dezvoltat metoda intentiei pe baza metodei constelatiei a lui Bert Hellinger. Franz Ruppert a transformandu-o intr-o model terapeutic profund si eficient, intr-un instrument de intelegere a mecanismelor psihice sanatoase si a mecanismelor de protectie fata de experientele traumatizante. Prin intermediul Metodei Intentiei, la fel precum in lucrul cu cardurile OH si AHA, avem acces la aspecte mai putin constiente ale psihicului nostru, putem vedea mai clar conflictele noastre interioare si interpersonale, le putem intelege si integra.

Cum?

Metoda exploreaza felul in care traumele timpurii de dinainte de existenta limbajului, traumele de dezvoltare si cele transgenerationale ne influenteza centrul fiintei. Psihicul nostru este afectat de schindari subconstiente care cer sa fie vazute, sa fie luate in consideratie, sa fie integrate. Exista aspecte ale sinelui care ne sunt ascunse in ceea ce Dr. Ruppert numeste schindarea traumatizata care este compensata de mecanismele de coping si supravietuite… multe dintre acestea se manifesta ca pastrandu-ne in a face lucruri, a ne mentine ocupati si distrasi, indentificati… orice numai nu conectati la centrul fiintei noastre.

Metoda intentiei ne aduce in contact cu partile noastre traumatizate si de supravietuire. Scopul este sa experimentam trairea din „sinele nostru sanatos”, din partea noastra cu resurse. Re-integrarea cu indentitatea noastra adevarata ne repune in contact cu puterea noastra si ne face conectati cu trupul, ne aduce claritatea de a exprima sinele nostru autentic.

„Eu”-l nostru se formeaza timpuriu intr-o simbioza cu mama noastra. Simbiozele nesanatoase formeaza traumele iubirii. Metoda ne ofera perspective a partilor noastre multiple prin reprezentarea de catre altii in stilul clasic al constelatiilor, care au fost dezvoltate de Bert Hellinger.

Metoda

Lucrul incepe cu stabilirea intentiei. Aceasta este o afirmatie/propozitie/ intrebare exprimata prin cuvinte / desen / semne.Aceasta este punctul de plecare si doar cel care lucreaza stie ce este. Este nevoie sa intelegi ca orice sesiune de lucru sau explorare pe care o faci este un pas. Este imposibil sa integrezi sau rezolvi o trauma intr-un singur pas… este si e nevoie sa fie un proces pas cu pas; fiecare pas definit de intentia ta pentru sesiunea de lucru, ceva ce iti doresti pentru tine, pentru viata ta, ceva ce vrei sa sa stii despre tine, sa vezi, sa faci, sa experiemntezi, sa simti, sa cunosti etc.

Intrebari si Raspunsuri

  • Este potrivita metoda pentru mine? – Metoda intentiei este pentru oricine doreste cu adevarat sa faca o schimbare in calitatea propriei vieti.
  • Cum aleg intentia, propozitia care exprima intentia? – Te uiti in interior la ceva ce te derajneaza, ceva ce iti doresti, poate la ceva ce vrei sa schimbi, plecand poate de la anumite comportamente cu care nu esti fericit(a)/impacat(a)/implinit(a).
  • Cum stiu ca sunt un „bun” reprezentant? – Nu exista „bun” si „rau”. Daca esti alea(aleasa), intelepciunea din persoana care te invita stie ca poti fii resonanta perfecta pentru partea cu care vrea sa se conecteze.

Agenda:

  • Scurta introducere in metoda intentiei si proces,
  • Constelatii cu metoda intentiei,
  • Debriefing, sumarizare, inchidere.

Pentru o zi intreaga de workshop se lucreaza 4 constelatii, pentru o jumatate de zi se lucreaza doua iar pentru o intalnire de seara sau scurta (2h) se lucreaza o singura constelatie.

Intr-o constelatie o persoana este cea care lucreaza si vor fi cel putin 3 reprezentanti alesi.

Testimoniale de la participanti la grupurile cu metoda constelatiei:

Iulia, vreau sa-ti multumesc inca o data pentru aseara. A fost un spatiu intens, sustinator si cuprinzator. Te felicit cu toata Inima, e foate faina metoda intentiei!

O.M. participanta Mai 2020

Iulia, cat sunt de Recunoscatoare! 🙂 Nu stiu rolul lui CUM un viata ta, dar in viata mea ai stiut exact CUM sa intervi ca sa se reintrezareasca linistea in sufletul meu! Esti minunata in constelatii, ador constelatiile, de pe acum ma inscriu in grupul tau!

R. P., participanta Mai 2020

Mi-a placut foarte tare. Mi se pare mai buna metoda in raport cu constelatiile (n.a. clasice) – il implica si pe cel care isi pune intentia si il implica si pe reprezentant, vine cu mai multa putere decat constelatiile. Faptul ca incepi de la intentie aduce si mai multa putere.  Mi-a placut procesul foarte tare, mi-a placut cum ai pregatit, cum ai condus. A fost o experienta frumoasa si multumesc pentru asta.

L. S., participanta Mai 2020

Persoane din intreaga lume au beneficiat deja de experienta interioara blanda, vindecatoare si transformarea aparuta in urma participatii in procese care folosesc aceasta metoda.

Facilitator: Iulia Sara, GCDF Master Trainer, facilitator sanatate mintala (MHF), formator de formatori (ANC), consultant in cariera (GCDF Romania), supervizor (certificat ISP), lucreaza de 11 ani cu tehnici si instrumente ce faciliteaza lucrul cu subconstientul – a experimentat tehnica alaturi de Prof. Dr. Franz Ruppert si practica metoda in grupuri online si in sala.