Etica de lucru pe WhatsApp la OH-cards.ro

Unele evenimente OH-cards.ro au loc in grupuri de lucru pe WhatsApp.

Cum te pregatesti pentru un astfel de eveniment…?

Pregatirea aplicatiei Whatsapp

Daca nu ai inca aplicatia WhatsApp instalata e momentul sa o instalezi pe mobil (din magazinul de aplicatii al mobilului tau), si sa o activezi. Testeza-o inainte cu cineva apropiat, sa fii sigur(a) ca functioneaza pentru trimitere si primire de mesaje.

Iti amintesc ca poti sa folosesti WhatsApp si pe calculator / laptop, in browser intrand aici. Dupa ce ai intrat acolo e nevoie sa configurezi aplicatia urmand instructiunile din acest video explicativ.

Intimitate si conectare

Pentru cele 5 minute de introspectie cu cardul (cardurile) / intrebarile de reflectare, te invit sa faci o pauza. Efectiv sa faci DOAR asta. Daca poti, alege sa fii intr-un spatiu fizic linistit, delimitat fizic de alte persoane (inchizi usa/ usile 🙂 ). Introspectia este facilitata si de confidentialitate si intimitate. Te invit sa agreezi cu cei cu care locuiesti, daca este cazul, sa respecte acest spatiu-timp pentru cele 5 minute si sa nu te deranjeze (cred, poate fi provocator, mai ales daca sunt si copii mici). Stiu, stiu… unori nici macar pe toaleta mamele nu au cateva minute cu ele insele :).
Incearca si reuseste – aceste este un exercitiu care o sa te ajute toata viata, nu numai pe tine! 🙂

Eticheta de lucru pe WhatsApp

 • Pastreaza subiectul si intentia grupului, nu adauga mesaje care tin de alte subiecte.
 • Daca ii vezi pe altii iesind din grup, fii pe pace – in orice moment oricine poate iesi, daca simte ca nu i se potriveste ceea ce se intampla acolo. Tu continua calatoria. Da, se poate sa apara provocari, fii cu ele si treci prin ele, nu peste sau pe langa. Scrie-mi oricand in privat daca ai provocari mari.
 • Daca decizi sa iesi din grup, pur si simplu iesi, nu e nevoie sa dai mesaj pentru asta, alte zeci de persoate sunt intr-un alt proces iar politetea are alte nuante in online. Bineinteles, te invit sa imi dai un semn direct in privat si te asist cu ce apare; ma voi bucura sa imi impartaesti motivul plecarii. Bineinteles ca poti alege sa nu o faci si asta este foarte in regula si e respectat.
 • Fii respectuos(/oasa) cu ceilalti prieteni de calatorie din grup si nu le cere nimic, nici in privat.
 • Impartaseste cu grupul, daca simti, cat mai concis, ceea ce observi in proces. Nu intra in foarte multe detalii. Inainte de postezi ceva, te invit sa te intrebi urmatoarele:
  • Este relevant asta pentru mine, pentru grup si pentru ceea ce facem aici impreuna?
  • Este un moment potrivit sa postez (atentie la notificarile pe telefon, nu postam noptile)?
 • Daca te stii vorbitor – observa-te si tempereaza-te, fii concis, daca te stii fara voce, da-ti drumul si exprima – este un spatiu potrivit pentu toate acestea.
 • Acesta este un grup de lucru cu cardurile metaforice – in acest spatiu nu invatam sa folosim cardurile. Specialistii care sunteti aici si aveti intrebari tehnice legate de carduri sau legate de proces scrieti-mi in mesaj privat si va indrum. Insa va invit sa aveti procesul vostru personal. Pentru intrebari despre cum lucram cu cardurile exista cursul online si sunt disponibile alte evenimente dedicate acestui scop.

 

Etica de lucru cu cardurile metaforice OH si AHA:

Stii deja ca o sa lucram cu cardurile metaforice OH sau AHA, care sunt pur si simplu niste carduri cu imagini sau cuvinte / fraze.

Te invit sa citesti etica de lucru cu ele aici.

Confidentialitatea

Fii sigur(a) ca TOT ce se spune, scrie, imparatseste pe grup ramane acolo.

Desigur, daca ai intrat in grup alaturi de partenerul de viata sau cu grupul de „3 prieteni” puteti, fara sa fie implict necesar sau obligatoriu, sa impartasiti perspectivele explorarilor invididuale si intre voi. Asta va poate largi perspectivele, mai ales in cazul partenerilor de viata.

In fata ta, din punctul meu de vedere, ce se intampla in acest grup ramane in acest grup. Asta inseamna si implica faptul ca nu voi povesti, impartasi cu nimeni despre informatiile sau personele implicate in grup.

Codurile etice sub care imi desfasor activitatea de facilitator sunt acesta si acesta.

 

Iulia Sara