OH-cards.ro: Cum si cand a inceput totul?

Era noiembrie 2008, Ploiesti…

Fiind tanar consultant in cariera (certificat GCDF Romania), cu mare dorinta de dezvoltare personala si profesionala, am participat la conferinta ‘Science and Technology in the Context of Sustainable Development’, gazduita de Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, conferinta care a inclus 25 de sectiuni pe diverse teme, inre care si sectiunea de consiliere – ‘Starea profesiei de consiliere in Romania. Perspective Globale’, cea mai bogata dintre toate.

Au fost prezenti multi profesori, specialisti, formatori si colegi de cumunitate din intreaga lume: Hans-Jurgen Weiβbach – Fachhochshule Frankfurt am Main, University for Applied Sciences, Germany; Susie See Ching Mey, MHF – Malaysia; Charles Gressard, PhD, LPC – College of William & Mary, USA; Nancy Sherman – Bradley University, USA; Suleyman Dogan – Ege University, Turkey; Nevin Dolek – Bahcesehir University, Turkey; Nevena Rakovska – Business Foundation for Education, NBCC Bulgaria; Tunde Bojtos – Ungaria; Ana Teresa Gouveia – Instituto Superior de Educacao e Ciencias (ISEC), Portugalia; Angeliki Chougia – Greece, Visar Ademi and Lidija Damceska – Carana Corporation, Macedonia.

Am intalnit colegi noi, oameni minunati, am cunoscut noi profesionisti in domeniu.

Unul dintre workshopurile la care am participat a fost unul de abordari orientate pe solutie in consiliere, sustinul de psiholog Dr. Nevin Dolek din Turcia. A fost un workshop relativ scurt insa care mi-a schimbat viata. Dr. Dolek este Master in servicii de consiliere si doctor in stiintele educatiei, co-fondator si co-director al Centrului de Consiliere Psihologica si Training BAKIS, Turcia. Tema sesiunii a fost „Solution Focused Couseling” – atunci am experimentat pentru prima data puterea cardurilor OH, lucrand cu seturile de carduri OH, SAGA, HABITAT si COPE si felul cum acestea indeamna la exprimarea celor mai launtrice reprezentari, sentimene, emotii, pareri si atitudini fata de noi insine, de situatii sau fata de cei din jur. Versatilitatea, usurinta cu care m-am conectat la context si instrument m-au facut sa le vreau aproape. A fost inclusiv o mare usurinta de conectare cu toti ceilalti din grupul de workshop – tin minte ca eram destul de multi participanti. A fost indragostire la prima vedere si simtire :)!.

Am stiut atunci ca e doar un detaliu legat de cand si cum voi ajunge sa le aduc aproape, pentru a putea lucra cu ele pe plan personal si profesional si pentru a facilita si altora acest lucru.

Reintorcandu-ma de la conferinta, am „investigat” subiectul, nu am gasit foarte multe detalii despre carduri, insa am scris coordonatorului OH-Publishing, Moritz Egetmeyer si in mai 2009 am primit primul pachet cu carduri.

De atunci incoace nu contenesc sa ma minunez de puterea acestui instrument… defapt de tot ce zace in noi, nedescoperit, neexprimat, neconstientizat, ingropat.

Acum folosesc cardurile OH cu mine, cu prietenii, in sesiunile de consiliere in cariera – individuale sau de grup – in training si in workshopurile pe care le pregatesc pe teme de dezvoltare personala, explorare, planificare si management al carierei, in workshopuri cu specialistii in roluri de sprijin.

Cum spune si Moritz, „magia este in noi, cardurile sunt doar hartie si culoare”.

Va invit sa pasiti alaturi de mine in lumea OH :).

Cu recunostinta,

Iulia Sara