Ronen Hirsch

Există o mică zonă pe puntea de lemn din vechiul port din Tel Aviv, in formă de movilă mică, puțin înălțată deasupra restului terasei. Acolo, în acel loc, într-o zi aglomerată, l-am văzut pentru prima oară pe Shahar. Se afla pe acea movilă, era în mișcare alaturi de o alta persoana.

Puteam să văd doar siluetele lor în contrast puternic cu soarele din fundal. Eram la o oarecare distanță, avand un teleobiectiv montat pe cameră. Am fost fascinat de frumoasele compoziții pe care le puteau produce doi oameni și un soare. Simțeam că se întâmplă in special pentru mine. Până în ziua de azi îmi amintesc intrebarea „cum se face că campul vizual al camerei nu a fost întrerupt de mulțimea care trecea?”.

După ce mi s-au oferit cateva imagini am inceput sa ma indepartez … și în urmatoul minut, cineva s-a apropiat de mine. S-a prezentat ca Shahar și a spus că a era unul dintre cei doi care se miscau. Nu l-am recunoscut pentru că i-am văzut doar silueta, prin intermediul obiectivul camerei. Când primvirile noastre s-au întâlnit ne-am conectat, am vorbit scurt și m-a invitat să particip la o explorare care urma să înceapă în săptămâna următoare. Acesta a fost începutul călătoriei mele într-o lume a artei performanței in improvizație.

O mare parte din ce inseamna fotografia este crearea circumstanțelor pentru ca imaginile să apară. Pentru fotografii naturii, asta poate însemna călătoritul, adesea de multe ori, într-o locație, până când elementele din natură se aliniază pentru o imagine. Pentru fotografi de studio ar putea însemna setarea de lumini și fundaluri. In cele din urmă insa, e vorba de a te uita printr camera foto, de a încadra și vedea o imagine pe care o doresti și a apasa butonul aparatului pentru a captura imaginea.

Acei ultimi pași, care păreau evidenti, nu erau asa. Cum pot să încadrez o imagine a unui dansator care nu știe in ce loc va fi la urmatoarea miscare, în ce direcție isi va intoarce privirea, cum isi va mișca corpul sau unde vor fi luminile? Chiar și atunci când m-am găsit în locul potrivit si la momentul potrivit, de multe ori decalajul dintre momentul în care am văzut o imagine și momentul in care am apasat pe butonul declanșator a însemnat că imaginea a dispărut.

Am descoperit o nouă relație cu fotografia și imaginile. Focusul meu s-a mutat de la căutarea de imagini, la participarea in spațiul creativ. Permițându-mă să fac parte din ceea ce se întâmpla, m-a pus într-un flux de mișcare care într-un fel … magic … a dus la momente în care apăreau imaginile. De mai multe ori, am experimentat facerea de poze cu ochii închiși. Pe măsură ce ma scufundam si mai mult în experiența în sine, am devenit mai puțin interesat de imaginile stocate în cameră. Uneori, după un spectacol, dura câteva zile până când ma uitam la imaginile care mă așteaptau în camera foto. Experimentele din care s-au născut imaginile erau înăuntrul meu … Imaginile păreau un artefact mai neinsemnat. Dorința mea de a împărtăși imagini cu alții s-a intensificat în această perioadă. Audiența nu era prezenta în cele mai multe sesiuni de explorare și la repetitiile artistilor. Spectacolele sunt intime și deschise pentru un publicul redus ca numar. Am simțit că aceste momente și imaginile rezultate mi-au fost dăruite și am vrut să împărtășesc acest dar cu alții.

Uneori, în timpul spectacolelor, aveam timp să observ publicul. Uneori oamenii par a fi prinși într-un fel de reverie. Privire le era îndreptata spre spațiul de miscare, dar păreau să nu se uite la el, ci prin el. Performanța improvizată a devenit o pânză pe care ei desenau o poveste. Într-un fel, improvizatia necesită creativitate din partea publicului. Din moment ce nu este furnizată nici o poveste explicită, este de datoria publicului să devină co-creatori, prin aranjarea într-o poveste a ceea ce se întâmplă în fata lui. Am simțit acest lucru si eu, de multe ori. În astfel de momente, când am devenit creator, am simțit ceea ce pot descrie cel mai bine ca Sweet Clarity (claritate dulce).

Toate imaginile din acest set de carduri au fost create în momente spontane de creativitate. Imaginile nu au fost niciodată organizate sau regizate. Nu a existat niciodată ocazia de a relua sau de a repeta un anumit moment pentru a capta o imagine. Au fost create, de obicei, în condiții dificile din punct de vedere fotografic – lumină slabă, cu oameni care se mișcă imprevizibil. Au fost momente de dulce claritate pentru mine și sper că vor oferi momente de Sweet Clarity pentru tine si pentru cei care o sa le intalneasca.

Îi sunt recunoscător lui Shahar care m-a văzut privindu-l și m-a invitat în frumoasa lui lume. Sunt recunoscător perfomerilor, artiștilor și creatorilor care mi-au permis mie și camera mele să fac parte din intimitatea explorării și creației lor. Sunt recunoscător momentelor de claritate dulce și imaginilor care au ales să vină în această lume prin mine. În cele din urmă, sunt recunoscător Iuliei că si-a facut timp să se conecteze cu munca mea și pentru ca a recunoascut în ea potențialul pentru setul de carduri pe care îl intalniti acum.

Ronen Hirsch

 

Întâlnirea cu Ronen Hirsch și proiectul sau Sweet Clarity pare familiară și atemporală. Ronen este preocupat de descoperirea interioară, de a-si găsi un loc potrivit în această lume, de a co-crea o lume mai bună, folosindu-si darurile in mod confortabil.

Când am întâlnit pentru prima oară imaginile Sweet Clarity, mi-a fost clar că există o putere intrinsecă ale acestora. Precum seria de carduri OH, Sweet Clarity este o carte nelegata – nescrisă, imaginile ei sunt pline de povestiri care sunt declanșatoare de exprimare și povestiri. Am simțit nevoia ca ele sa poate fi disponibile si altora, mie si tie, să fiu accesibile și să ne ajute să descoperim noi căi spre limile noastre interioare.

Setul de carduri pe care îl experimentați acum face parte dintr-o lucrare ampla, plină de scop și de sens – Sweet Clarity ne aduce în legătură cu un spațiu interior – cu ceva care are o anumita profunzime, oferindu-ne „un sentiment de claritate” ce este „reconfortant, susținător și plăcut”, după cum spune Ronen. Aceasta este adevărata esență a gamei de seturi de carduri OH si a seriei AHA.

Intenția lui Ronen cu Sweet Clarity este de a împărtăși experiența sa de „lucru cu ceilalți, bucurându-se, pe măsură ce o trăiesc si ei în viața lor și, sperănd, vanzandu-i pe acestia ca isi continua munca prin a împărtăși mai departe cu alții”, după cum chiar el împărtășește într-una din scrierile sale din 2007.

Sweet Clarity ne poate aduce în contact cu munca interioară de a deveni clari despre cine suntem, ceea ce dorim cu adevărat. Oferă o viziune de realizare de sine, daruri prețioase pe calea rerenirii la sinele nostru suprem, exprimând ceea ce gandim – simțim – credem.

Putem folosi setul Sweet Clarity așa cum este, in lucrul cu sinele, cu alții, în sesiuni unu-la-unu sau în contexte de grup. Putem să il folosim în scopuri personale sau profesionale. Putem folosi pentru declanșarea, deschiderea, explorarea, luarea de pozitie, colaborarea sau in activități creative. Putem să il folosim cu muzică sau cu tăcere, cu pauze sau întrebări.

Sunt recunoscatoare sa fiu parte din modul in care Sweet Clarity intalneste lumea sub forma unui set de carduri.

Sweet Clarity face parte din seria de carduri AHA, primul set din aceasta serie creat de un artist dinafara Romaniei.

Iulia Sara, initiator OH-cards.ro

Autor al

Sweet Clarity – claritate interioara – Set 108 Carduri metaforice

nomi – „no mind” – Set de 58 Carduri metaforice terapeutice