Raymond E. Waydelich

Născut în Straßburg în 1938, artistul Raymond E. Waydelich mai trăiește încă aproape de inima metropolei alsaciene.
Chiar înainte ca el și lucrările sale să înceapă să călătorească în colțurile îndepărtate ale lumii, Raymond era bine cunoscut în țara sa natală. Fie ca pianist, cântăreț sau creator al evenimentelor din anii ’70, sau ca artist renumit al timpurilor actuale, Raymond a fost întotdeauna de găsit la pulsul culturii contemporane alsaciene.

Creațiile sale fabuloase, atît pictate, cît și sculptate, si-au găsit gazduire în case din întreaga regiune. Puteți descoperi prezența sa artistică inclusiv într-un frumos restaurant alsacian, în fiarele fanteziste ale creației sale care decorează meniul sau sustin lumânările.
După ce a studiat la Straßburg și la Paris, tânărul Waydelich a făcut drumul prin Africa de Nord ca fotograf de călătorie. Acolo și-a descoperit fascinația pentru arheologie, care a apărut și a apărut din nou în opera sa ca „arheologia viitorului”.
Un colecționar insatiabil a tuturor tipurilor de obiecte, Raymond dezasambleaza și reasambleaza, vopseste, conserva și documenteaza. Lucrările sale pot fi bi-dimensionale sau sculpturale. În ele găsim lumea și conținutul ei adunate impreuna precum niște carduri într-un set, apoi amestecate și rearanjate în noi juxtapuneri fascinante.

Chiar și lucrările cele mai serioase ale lui Raymond mărturisesc jocausenia sa, spiritul și poezia. În cursul colecționarii, un portret fotografic a intrat în posesia sa de Lydia Jacob, o croitoreaza care a trăit în Strassburg în ultima parte a secolului al XIX-lea. Numele ei și rămășițele istoriei ei au devenit impulsul originar pentru un ciclu continuu de lucrări, „Povestea Lydia Jacob”, pe care Raymond a lucrat incepand cu 1973. Ar putea fi spus că ea a devenit anima lui? Artistul spune: „Lydia Jacob? Sunt eu”.

În 1978, opera lui Raymond a fost prezentată la Bienala din Veneția. Expozițiile de la Paris, New York și Tokyo i-au urmat. Picturile sale premiate, colajele, obiectele și instalațiile continuă să fie privite, admirate si cumparate în Europa și în afara ei.
Cardurile LYDIA JACOB STORY plaseaza in mainile privitorului o expozitie privata de care sa se bucure acasa. Raymond E. Waydelich îi invită pe fani, atât noi cât și bătrâni, să ia un card și să intre în universul lui – și al Lydiei Jacob.

Autor al

Lydia Jacob Story – Set 55 Carduri-colaje metaforice