Hieronymus Bosch

Există mai multe speculații decât există fapte cunoscute despre viața lui Hieronymus Bosch. Ceea ce știm este că el sa născut în jurul anului 1450 ca Jheronimus van Aken în orașul Hertogenbosch din Brabant (acum Olanda).
Numindu-se după locul sau de naștere, Bosch a trăit și și-a petrecut toată viața acolo. Poate cel mai fascinant pictor al tuturor maeștrilor din Evul Mediu târziu, este până în prezent renumit pentru ciudata și minunata colectie pe care a creat-o.
Lumea sa fantastică a simbolului și aluzia satirică, cu imagini ale diavolilor și a altor creaturi fabuloase și înfricoșătoare, continuă să surprindă curiozitatea și sa provoace imaginația. Deși originalitatea l-a salvat de la a fi convențional în timpul său, Bosch, ca pictor, a lucrat și cu anumite curente artistice ale erei sale. El a fost frecvent angajat de case de nobilime, cum ar fi curtea spaniolă care deține în continuare tapiserii create dupa desenele lui Bosch.

Bosch a pictat două teme: religioasă și secular-moralizatoare. Atunci când scenele sale religioase conțin și un avertisment moral, atunci se poate vedea că religia si profanul se intersectează. Bosch a creat peisaje fantastice și viziuni de frică și infern ca nici un alt pictor. Folosind satira și ironia, el a arătat omenirea atât din partea ei pozitivă, cât și, mai frecvent, din partea negativă. El a înțeles și a văzut prin răutatea lumii. Într-adevăr, in contrast cu asta, el a prezentat figura pustnicului care se retrage dintr-o lume fara virtuti și traieste viețile și suferințele lui Isus și ale sfinților.

Creatia lui Bosch continuă să captiveze artiștii și iubitorii de artă. Nu numai școlile fantastice și suprarealiste, ci și arta modernă și contemporană demonstrează că fascinația pentru temele Bosch este atemporală. Magnetismul viziunii sale este universal: fiecare nouă generație o simte în felul său. S-a spus în legătură cu expoziția recentă de la Rotterdam că „picturile lui Bosch trebuie contemplate – dar, de asemenea, citite”.
Viața lui Bosch este și va rămâne întotdeauna, ca și picturile sale, un mister. A murit în 1516.

Setul de carduri Bosch este format din imagini care constituie un puzzle ce intregeste pictura sa faimoasa „Gradina Deliciilor Pamantesti„.

Autor al

Bosch – Set 65 Carduri metaforice (si puzzle)