Publicat pe Lasă un comentariu

Cardurile metaforice în cabinetul psihologului: cum se utilizează și de ce sunt importante

Utilizarea cardurilor metaforice în practica psihologică a devenit din ce în ce mai populară în intreaga lume, datorită abordării sale inovatoare în explorarea emoțiilor și a gândurilor subconştiente. Te invit să descoperim cum aceste instrumente simple pot avea un impact puternic şi semnificativ asupra procesului terapeutic.

Cardurile metaforice OH, cunoscute și sub numele de carduri asociative, carduri de asociere,  OH-cards, carduri OH, carduri terapeutice, carduri de dezvoltare personală sau carduri de introspecție, sunt seturi de carduri cu imagini sau cu cuvinte care evocă o varietate de emoții, stări și trăiri. Ele oferă o modalitate nouă și creativă de a explora subiecte sensibile și de a iniția discuții profunde în cadrul ședințelor terapeutice.

Iată mai jos câteva aspecte cheie ale utilizării cardurilor metaforice OH în terapie:

  1. Facilitează comunicarea: Cardurile metaforice OH oferă clienților o modalitate mai ușoară de a exprima emoții și experiențe complexe. Aceste imagini pot servi ca un punct de plecare pentru discuții care pot fi dificil de inițiat prin cuvinte simple.
  2. Susţine explorarea profundă: Prin selectarea unei imagini care resonază cu ei, clienții pot explora mai adânc gândurile și sentimentele pe care le au. Cardurile pot ajuta la dezvăluirea unor aspecte ascunse sau neglijate ale stării lor emoționale. Cardurile metaforice OH au fot create de psihologi în colaborare cu artişti din întreaga lume, de aceea sunt valoroase.
  3. Antrenează creativitatea și abordarea neconvențională: Utilizarea cardurilor metaforice adaugă o notă de creativitate în procesul terapeutic. Această abordare neconvențională poate ajuta la deschiderea unor noi căi de gândire și a înțelegerii de sine.
  4. Sprijină dezvoltarea personală: Cardurile pot fi utilizate pentru a dezvolta abilități precum empatia, introspecția și gestionarea emoțiilor. Ele pot susține procesul de creștere personală și dezvoltare a abilităților de viață.

Tu, ca terapeut, când foloseşti cardurile metaforice e nevoie să ai în vedere contextul și nevoile fiecărui client în parte. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt cheile pentru a obține rezultate semnificative.

Prin introducerea acestor instrumente creative puternice în procesul terapeutic, tu, ca terapeut, poţi facilita exprimarea, explorarea și dezvoltarea personală a clienților lor, oferind un spațiu sigur pentru transformare și înțelegere profundă.

Te invit să vezi cea mai simplă abordare cu cardurile chiar aici sau să explorezi diversele seturi de carduri metaforice din seriile OH, AHA si Mitra, aici.

 

Sursa foto cover: arhiva autorului setului de 75 de carduri metaforice ”Subpersonalities – Active Imagination”.

Lasa-ne un comentariu aici:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.