Publicat pe Lasă un comentariu

Beneficiile jocului colaborativ in educatie, acasa si la scoala

Inca din 2011 de cand am devenit instructor acreditat in dezvoltarea abilitatilor de viata la copii (FastTracKids) interesul meu a fost dedicat activitatilor colaborative. Se simtea si se vedea clar clar ca aceste fel de interactiuni dezvolta un copil armonios emotional, fizic si social.

Mai jos am centralizat beneficiile pe care jocurile de cooperare sau colaborative le aduc in vietile copiilor nostri:

  1. Reduc agresivitatea intre copii, deoarece in acestea nimeni nu castiga, nimeni nu pierde si toata lumea contribuie la atingerea unui tel comun. Nu avem rezultate „mai bune” si „mai rele”, nici clasamente, podiumuri sau displome.
  2. Imbunatatesc abilitățile sociale, precum împărtășirea, ajutorul oferit, primirea de ajutor, responsabilizarea.
  3. Sunt distractive, vesele, de aceea sunt preferatele copiilor mici.
  4. Au toate beneficiile învățării prin cooperare, precum și ale jocului, deoarece sunt o expresie a ambelor.
  5. Îmbunătățesc abilitățile de comunicare ale copiilor autisti, retrași social, marginalizati sau proveniti din alte grupuri cu nevoi speciale.
  6. Sunt incluzive, promovand un „simț al apartenenței”.
  7. Dezvolta empatia, putand identifica uşor emoţiile celorlalţi, emoţiile latente care nu sunt exprimate.
  8. Sustin dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor.
  9. Sustine pastrarea curiozitatii native a copilului, in comparatie cu cele competitive unde frica, neincrederea in sine
  10. Oferă o pauză de la concurența excesivă. Concurența are dezavantaje, printre care anxietatea și creșterea inechității. Cu toate acestea, cea mai mare parte a sistemului educational este structurată competitiv. Din acest motiv este important să le oferim copiilor o pauză de la concurența excesivă.
  11. Managementul clasei: ele previn crizele emoționale escalate, de jena, răutatea care poate apărea în situații competitive.
  12. Pot promova identitatea de grup si scadea ceea ce numim bullying, evitandu-se astfel capcana favoritismului în grup și a discriminării în afara grupului.
  13. Valorizeaza contributia personala, prin care fiecare copil este auzit si ascultat in contributia sa.
  14. Promoveaza un angajament activ pentru toți, fără timpi „morti”: Deoarece jocul este inclusiv, nimeni nu pierde timpul stând degeaba „pe margine”.
  15. Pregătesc copiii pentru viața personala si profesională în care jocul în echipă este critic – familia sau echipa la birou.
  16. Favorizeaza prieteniile si relatiile sanatoase, facilitând interacțiuni plăcute.
  17. Constuiesc o noua norma: cooperarea versus competitie. Asta ajuta construiți un climat social echilibrat, care să se simtă în siguranță și plăcut copiilor.
  18. Deschid inima pentru că se activează reciproc apreciere și sentimente de dragoste și bunătate.
  19. Permit copiilor să exprime impulsul uman inerent de a coopera; rezultă un sentiment de bunăstare relaxată.
  20. Demonstrează productivitatea crescută a lucrului împreună decât unul împotriva celuilalt. Astfel, ei modelează interacțiunea socială pașnică și echitabilă, intelegand faptul ca sinergia grupului insemna 1+1 = cel putin 3 si ca colaborand poti obtine rezultate pe care nu le poti obtine singur sau concurand impotriva celorlalti.
imagine din setul de carduri metaforice Morena

Jocul colaborativ este starea nativa echilibrata a fiintelor umane in corpuri mici. 🙂

Cardurile metaforice sunt instrumente cu care desfasuram exclusiv jocuri si activitati colaborative – joaca cu ele una serioasa, care aduce mult mai multe beneficii decat cele enumerate mai sus si in plus construieste un psihic emotional sanatos si rezilient pentru copil, pentru ca viata viitorului adult sa fie una echlibrata.

Adultii, educatori, profesori, parinti sau terapeuti, observand interactiunea copiilor in timpul activitatilor, pot sa inteleaga nevoile, dorintele, fricile si provocarile pe care le au si sa directioneze joaca si activitatea in sensul necesar.

Daca ma intrebati pe mine personal, cred ca jocul si activitatile colaborative sunt solutia pentru toate probleme lumii in care traim :).

Va astept in lumea cardurilor metaforice, sa facem asta posibil!

Cu bine si drag,

Iulia

 

Sursa foto cover: https://www.nurseryworld.co.uk

Lasa-ne un comentariu aici:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.