Publicat pe Lasă un comentariu

Metafora, importanta in dezvoltarea copiilor

Metafora este adesea folosita pentru a descrie lucruri pentru care nu le putem identifica sau pentru care nu gasim cuvinte: o nava din spatiul cosmic, de exemplu, este denumita o nava spatiala sau o farfurie zburatoare. Copiii mici se afla in aceasta situatie in mod constant, in timp ce incearca sa inteleaga si sa descrie varietatea nesfarsita de lucruri noi pe care le experimenteaza si traiesc. De aceea, metaforele sunt o parte cruciala a dezvoltarii lor.

Dr. Alan Leslie, psiholog si profesor de psihologie si stiinte congnive la Rutgers University, ne spune ca cei mici iti modeleaza ideile despre lume si obiectele ei prin modul in care se joaca. Mai precis, ei joaca jocuri in care obiectele sunt tratate ca si cum ar fi altceva: de exemplu, pot pretinde ca o banana este un telefon, un bat ca este o bagheta magica cu care schimba lumea sau ca o papusa din plastic este o fiinta vie cu care poarta si dialoguri.

Desi aceasta poate parea o simpla joaca de copii, este de fapt o parte esentiala a dezvoltarii copilului, deoarece permite mintii lor sa conecteze informatii despre cele doua obiecte si sa inteleaga cum functioneaza lumea.

Mai tarziu, pe masura ce copiii invata sa se exprime, aceste conexiuni ii ajuta sa descrie lucrurile. Ele enumera substantive simple pentru a crea metafore pentru obiecte pe care inca nu le recunosc: de exemplu soarele poate fi pentru un copil „un bec din cer”.

imagine din setul de carduri INUK (click pentru detalii)

Aceasta capacitate de asociere se dezvolta pe masura ce copilul creste. De exemplu, prescolarii ar putea descrie o persoana rece doar ca pe cineva care literalmente nu are imbracaminte suficient de calda, nu pe cineva care nu este afectuos. Abilitatea de a amesteca imaginile fizice cu cele mentale este observata doar la copiii cu varsta peste 10 ani.

Deoarece copiii isi creeaza propriile metafore tot timpul, ocazional vor „inventa” fara sa vrea pe una existenta. De exemplu, o fetita care isi pune papusa pe niste flori poate spune ca aceasta doarme ,,pe un pat de flori”, fara sa stie ca patul de flori exista deja in gradinarit.

Pe masura ce dobandesc mai multa experienta de viata, copiii invata sa creeze si sa inteleaga metafore mai complicate prin care dau sens lumii din jurul lor.

Metafora este elementul de baza cu care lucram atunci cand folosim cardurile metaforice si terapeutice OH, AHA sau Mitra. Atunci cand folosim cardurile cu copiii, ii ajutam defapt ca se conecteze cu ce este in interiorul lor, sa exprime felul in care inteleg ei lumea si pe ceilalti si sa creeze asocieri complexe care le dezvolta inteligenta cognitiva, emotionala si sociala.

Daca te intrebi care sunt cele mai potrivite seturi de carduri cu care sa incepi, alaturi de copii (acasa, in cabinet sau la scoala), am raspuns cu acest pachet intrebarii tale 🙂 – Pachetul de carduri metaforice „Acasa: impreuna si timp de calitate„, unde ai inclus si un eBooklet cu 16 exemple de activitati cu copiii, pe langa exemplele de activitati descrise  in brosura fiecarui set.

Sursa foto cover: imagine din setul de carduri metaforice asociative Saga, din seria OH.

Lasa-ne un comentariu aici:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.