Galina Popova şi Natalia Miloradova -Harkov, Ucraina, i
Galina Popova are un doctorat în psihologie și este profesor la Facultatea de Psihologie și Pedagogie a Universității Tehnice Naționale din Harkov (Ucraina).
Natalia Miloradova are un doctorat în psihologie și este profesor la Facultatea de Psihologie și Pedagogie a Universității Naționale de Afaceri Interne din Harkov (Ucraina).
Abstract. Autorii au analizat principalele mecanisme psihologice ale influenței cardurilor metaforice asociative: proiecție, identificare, metaforă, asocieri, insight, figură și fundal; în special, studiul inconștientului prin utilizarea cardurilor metaforice asociative în comparație cu alte metode. Sunt descrise nivelurile de imersiune în lumea interioară ale persoanei care utilizează cardurile.
Cuvinte-cheie: carduri metaforice asociative, proiecție, identificare, metaforă, asociații, intuiție, figură și fundal, consiliere.
Extras din articol (traducere din limba engleză în romană)
Inconștientul nostru știe întotdeauna ce trebuie să facem, cum să găsim o cale de ieșire din situație și ce alegere să facem; este necesar doar să învățăm să-l ascultăm. Cardurile metaforicea sociative, în acest caz, sunt un ghid și un asistent indispensabil.
Scopul acestui articol. Scopul acestui articol este de a analiza mecanismele și modelele psihologice pe care se bazează posibilitatea utilizării CMA [cardurile metaforice asociative] în consilierea individuală. Este necesar să se clarifice partea de „procedură” a utilizării cardurilor.
Materialul principal. CMA funcționează ca instrument în consiliere tocmai pentru că tiparele de funcționare a personalității asociate cu experiența realității înconjurătoare și, mai ales, cu relațiile sale cu mediul social, devin evidente în procesul de consiliere. Datorită selectivității efectelor de percepție, de apercepție și de proiecție, clientul vede în imaginea cărții exact ceea ce se potrivește cu experiențele sale, legate de situațiile și perspectivele actuale de viață, de experiența trecută și de prejudiciile personale.
Cardurile pot fi privite ca o stimulare multimodală care determină o diversitate de asocieri ale clientului: pe de o parte, există vizualuri; pe de altă parte, există practica narativă, care este sursa intervențiilor ulterioare în procesul de consiliere.
Terapia narativă se bazează pe ideea că identitatea unei persoane (ideea de cine sunt eu) este construită sub forma unor povești (narațiuni). În timpul practicii narative, sunt clarificate semnificațiile, valorile și intențiile viselor și oportunităților, împreună cu istoria originii și dezvoltării lor. Ca urmare, se formează o „identitate de zonă de siguranță” la persoană; aceasta devine capabilă să își privească viața dintr-o poziție de resursă, distanțându-se de experiențele directe (adesea traumatice), și să facă o alegere informată, schimbându-și viața în direcția dorită.
Pentru a vedea articolul în limba engleza, accesaţi acest link.
Pentru a descărca articolul în limba rusă, accesaţi acest link.
–
Traducerea şi adaptarea în limba română. Iulia Sara
Sursa text şi fişiere articol – OH-Cards-Institute