Publicat pe Lasă un comentariu

Ascuţitorul de creioane – O carte în suedeză de Veronica Grönte

Ascuțitorul de creioane, carte scrisă de Veronica Grönte în limba suedeză, este un ghid de povestire și scriere creativă, care include demonstrații despre cum pot fi folosite cardurile metaforice OH++, SAGA, HABITAT și PERSONA pentru a preda aceste subiecte. Exercițiile din sunt destinate unor grupe de vârstă foarte variate, de la grădiniță până la seniori.

Una dintre cele mai importante sarcini ale școlilor din zilele noastre este crearea condițiilor necesare pentru dezvoltarea lingvistică. Atunci când încurajăm copiii şi elevii cu povestirea și scrierea creativă, ne bazăm pe o capacitate lăuntrică pe care fiecare copil o are deja. Dar acest lucru este, uneori, un proces complicat. Profesorii se întreabă ce trucuri ar putea fi folosite pentru a face din scris o plăcere și pentru a-i inspira chiar și pe cei nemotivați să ia în mână creionul.

Ascuțitorul de creioane își propune să sprijine rolul profesorului ca instructor de scriere creativă, oferind următoarele:

  • Fundamentele retoricii și dramaturgiei – gramatica poveștilor;
  • Instrumente adaptate la construcția de povești, atât simple, cât și avansate;
  • Metode care funcționează cu adevărat pentru incitarea motivației elevilor;
  • Concepte pentru înțelegerea diferitelor calități ale textului;
  • Strategii care simplifică schimbul de răspunsuri directe și personale;
  • Idei care inspiră noi metode de predare.

Ascuțitorul de creioane leagă logica dramaturgiei și facultatea fanteziei, îndrumându-i pe cititori în utilizarea cardurilor metaforice OH++, SAGA, HABITAT și PERSONA, care ne invită să facem un pas dincolo de granițele noastre.

Descrierii cărții de pe site-ul editurii

Ascuțitorul de creioane conține cele mai de bază materiale pe care le puteți găsi pentru a aprofunda capacitatea elevilor de a scrie povești.
Ați observat vreodată că o poveste este ca o cursă cu obstacole? Personajul principal este alergătorul care vrea să ajungă de la început până la sfârșit, iar pe drum întâlnește multe obstacole. Publicul așteaptă cu sufletul la gură. Va ajunge personajul la linia de sosire? Cum depășește obstacolele?
A scrie povești care să captiveze publicul nu este dificil pentru cei care învață câteva trucuri. Și acesta este scopul ascuțitorului de creioane – să le permită tuturor copiilor şi elevilor să simtă mândrie și bucurie pentru ceea ce au scris. Elementele de dramaturgie fac posibil ca oricine să construiască o poveste bună de la început până la sfârșit.
Există multe ajutoare. Folosind fișe de caractere vă cunoașteți personajele înainte de a începe să povestiți despre ele. Câmpurile de joacă și cardurile metaforice declanșează imaginația. Exercițiile arată diferitele posibilități de dezvoltare dramaturgică.

Ascuțitorul de creioane conține un curs de bază și un curs avansat de dramaturgie și include peste 90 de exerciții care sunt ușor de folosit și pot fi variate pentru a se potrivi tuturor vârstelor.

 

Pennvässaren de Veronica Grönte, Lund, Sweden, 2001. ISBN 91-973227-8-4

Sursa articol: OH-cards-Institute

Sursa foto: https://dropastory.se

Lasa-ne un comentariu aici:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.